Lesem oblikuje Valerija, ki je zgodbo svojega kreativnega jezika pričela že kot otrok in jo po večletnem delu v grafičnem oblikovanju zamenjala za les in makrame. Njen ustvarjalni proces sledi principu raziskovanja naravne forme lesa, ki jo kombinira z umetnostjo vozla. Formo poudari, uokviri ali harmonično vplete v uravnotežene kompozicije. To pomeni, da se zgodba vsakega kosa prične že z izbiro lesa in se nato gradi do zadnjega vozla.

Celotna linija Lesem je izdelana iz lesa slovenskih gozdov in nasadov. Vsak kos, z vsako krivino, grčo in zaključki, je ročno obdelan s pozornostjo in premislekom. Les je zaščiten z naravnim tungovim oljem, ki mu daje globinski sijaj, površina pa je spolirana z antičnim voskom ali prelita z ekološko epoksi smolo.

Lesem razvija tudi umetnost vozla, makrame, eno najstarejših veščin človeka. Datiramo jo že v kameni dobi, dekorativno podobo vidimo na egipčanskih skulpturah in reliefih, danes pa makrame zasledimo predvsem v individualnem izrazu posameznih oblikovalcev. Valerijina ekspresija vozla vznikne iz bogatih nizov, ki gradijo edinstvene strukture v dialogu z naravnimi strukturami lesa.

Zgodba Lesem je zgodba o vsakem oblikovanem kosu, ki pa svoje resnično življenje dobi ob osebi, ki ga nosi.